Skip to main content

Aan allen van goede wil
Martha Belinfante-Dekker

Martha Belinfante-Dekker (1900-1989) was zangpedagoge, dichteres en verzetsvrouw.
Martha Belinfante-Dekker schreef onder andere de woorden en muziek voor illegale liederen, die werden verspreid en gezongen tijdens de Duitse bezetting. De titels voor koormuziek zijn onder andere: ‘Helpt de wereld bouwen!’ (1941) ‘Oranje Boven!’ (1944) en ‘Ze Komen!’ (1944).
Op de partituur voor deze cyclus liederen zag ik de volgende tekst tussen haakjes boven het stuk van ‘Helpt de wereld bouwen!’: ‘’Een eenvoudig lied, opgedragen aan allen die van goeden wille zijn’’. In de strijd tegen het kwaad werd het lied opgedragen ‘aan allen van goede wil’.

‘Losgezongen’ van het oorspronkelijk libretto, wordt de opdracht als figuratie een ‘tijdloze’ aanhef, gericht aan iedereen die het kunstwerk ziet aan de Oranje Vrijstaatkade. Het publieke kunstwerk als ‘art for all’, opgedragen ‘aan allen van goede wil’.

MS

Foto

‘Aan allen van goede wil’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Martha Belinfante-Dekker (1900-1989) was een Nederlands componiste, schrijfster en verzetsvrouw. Ze was zangpedagoge  en bedenkster van een speciale lesmethode (Zang-Declamatie). Met haar man, componist Daniël Belinfante (1893-1945), gaf zij leiding aan de Muziekschool Watergraafsmeer.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost