Skip to main content

De dag is kort het werk veel
Fré Cohen

Frederika Sophia (Fré) Cohen (1903-1943) was grafisch beeldend kunstenaar en ontwierp in opdracht van particulieren en diverse overheidsinstanties, waaronder de gemeente Amsterdam.

In een ex libris uit de jaren dertig, ontworpen door Fré Cohen, zien we een boer die ploegt op het land met erboven een donkere dreigende lucht. Aan de rand van de houtsnede staat een Hebreeuwse tekst uit de klassiek Joodse verzameling Spreuken der Vaderen: ‘De dag is kort en het werk veel’. Met besef van de periode, waarin de ex libris is gemaakt, lijkt de stempel een onheilspellende voorbode – ‘een blauwdruk’ – te zijn van de tijd die gaat komen. Tegelijkertijd kan deze spreuk gelezen worden als een symbolische verwijzing naar het korte leven van Fré Cohen.

MS

Foto

‘De dag is kort het werk veel’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Bron figuratie

Collectie: Joods Historisch Museum, Amsterdam

Biografie

Frederika Sophia (Fré) Cohen (1903-1943) was een Nederlands grafica en ontwierp voor particulieren en diverse overheidsinstanties, waaronder de gemeente Amsterdam. Ze verzorgde bijvoorbeeld het ontwerp voor het Giroboekje, postkaarten van de Stadsreinigingsdienst en drukwerk voor gemeentelijke diensten als de Handelsinrichtingen, het Energiebedrijf en de Stadsschouwburg. Met haar interesse voor typografie vervaardigde Fré Cohen ook meerdere ex libris stempels. Fré Cohen maakte in 1943 een eind aan haar leven nadat ze was opgepakt door de Duitsers.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost