Skip to main content

Een stuk van mijn hart
Germaine Groenier

‘Een stuk van mijn hart’ (1997) van Germaine Groenier (1943-2007) is een autobiografisch boek, gebaseerd op de herinneringen van de journaliste aan haar jeugd bij haar stiefvader.
Deze titel heb ik voor de zuil gekozen omdat het op intieme wijze iets kan zeggen over de schrijfster en haar leven, maar ook zou kunnen gaan over elk ander persoon.
‘Een stuk van mijn hart’ wordt -net zoals bij de gekozen tekst voor Edgar Cairo- in het kunstwerk een ‘emotioneel geladen’ en ‘persoonlijk getint’ tekstfragment, wat direct aanspreekt en waar ieder zich in kan vinden. Met deze tekst als figuratie, kan de zuil zelf ook beschouwd worden als ‘een stuk van mijn hart’, afgegoten in beton.

MS

Foto

‘Een stuk van mijn hart’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Germaine Groenier (1943-2007), was actrice, radio- en televisiemaakster, regisseuse, en (scenario-)schrijfster. Als Dolle Mina was zij actief in de vrouwenemancipatie, zat onder meer in de abortuswerkgroep van de feministen en presenteerde in de jaren zeventig een radioprogramma met de spraakmakende seksrubriek ‘Germaine Sans Gêne’.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost