Geen aanrecht maar kiesrecht
Mathilde Berdenis van Berlekom (1862-1952), na haar huwelijk met Floor Wibaut ook wel bekend als Mathilde Wibaut, maakte zich gedurende haar hele leven sterk voor de persoonlijke vrijheid van vrouwen, het socialisme en voor het vrouwenkiesrecht. In haar boek ‘Herinneringen’ uit 1952, voor het eerst gepubliceerd in 1976, spreekt Mathilde Wibaut over de socialistische vrouwenbeweging als een ‘Strijd voor Bevrijding’. Het boek eindigt met de vraag: ‘Is de strijd thans in 1952 volstreden?’
Arbeid, de emancipatie, kiesrecht en de gelijkgerechtigdheid van de vrouw, waar Mathilde Wibaut onophoudelijk een vuist voor maakte, vallen samen in de ‘strijdkreet’ voor de figuratie van het kunstwerk: ‘Geen aanrecht maar kiesrecht’.
MS
Biografie
Mathilde Berdenis van Berlekom (1862-1952), later Mathilde Wibaut, de vrouw van wethouder Floor Wibaut, was, naast Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker, een belangrijk figuur in Nederland bij de internationale beweging van emancipatie voor de vrouw. In 1895 werd ze afdelingsvoorzitter van de ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’.
Vanaf de oprichting in 1905 tot 1931 was ze voorzitter van de eerste socialistische vrouwenorganisatie, de ‘Sociaal-Democratische Vrouwenpropagandaclub’ (SDVC).
Mathilde Wibaut schreef onder andere: ‘De beroepsarbeid der vrouw en het socialisme’ (1932), ‘Een herinnering aan der vrouwen strijd ‘(1933), ‘Economische gelijkgerechtigheid van man en vrouw’ (1934).
Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost