In geouwehoer kun je niet wonen
Jan Schaefer

Via de kunstcommissie kreeg ik het verzoek van het stadsdeel om ook de PvdA-politicus Jan Schaefer (1940-1994) te betrekken in het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’. De volgende uitspraak werd doorgegeven om te verwerken in het kunstwerk: ‘In gelul kun je niet wonen’.
Op zijn verkiezingsaffiche voor de Amsterdamse gemeenteraads-verkiezingen van 1978 stond: ‘In geouwehoer kun je niet wonen’. Het ontwerp voor de figuratie van het kunstwerk voor Jan Schaefer heb ik gebaseerd op deze woorden.
Het gieten van de letters in het materiaal beton draagt bij aan de inhoud en gelaagdheid van de zuil. Als wethouder van Volkshuisvesting in de periode 1978 tot 1986 in de stad Amsterdam, heeft Jan Schaefer de wijk Betondorp in stadsdeel Oost behoed voor de mokerslag.

MS

Foto

‘In geouwehoer kun je niet wonen’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Johannes Lodewijk Nicolaas (Jan) Schaefer (1940-1994) was PvdA-politicus. ‘De jaren tachtig waren de jaren van doen wat twee decennia lang verboden was geweest: genieten van status, geld en macht. Weg met de illusies van gelijkheid en maakbaarheid.
Jan Schaefer, wethouder voor volkshuisvesting, was een man met charisma. Tegenover de kraakbeweging kon hij slechts een ding stellen: goede volkshuisvesting. En daarbij moest je luisteren naar de wensen van de gewone man. Je moest voor hen bouwen en nog eens bouwen, want in geouwehoer kun je niet wonen was zijn meest fameuze uitspraak.’ „In gelul kan je niet wonen”, riep Jan Schaefer in de Tweede Kamer toen hij staatssecretaris van Stadsvernieuwing was (1973-1977). Het praesidium van de Tweede Kamer vond dit ‘onwelvoeglijk taalgebruik’. In de handelingen, en op zijn latere verkiezingsaffiche, werd het dus vervangen door “in geouwehoer kun je niet wonen.”
De uitspraak “In gelul kan je niet wonen” staat vermeld op het straatnaambord van het naar hem vernoemde fietspad in de Amsterdamse wijk Gein 3 – een van de wijken die onder zijn wethouderschap zijn ontwikkeld.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost