Skip to main content

Kleur heeft een mens getekend
Leo Schatz

Leo Schatz (1918-2014), was kunstschilder, tekenaar en dichter. ‘Kleur heeft een mens getekend’ is de titel van de monografie, die is gepubliceerd in 2003 door de Stichting Leo Schatz, over zijn werk en leven. De titel verwijst naar de bundel ‘Het dier heeft een mens getekend’ uit 1960 van Bert Schierbeek.

De titel ‘Kleur heeft een mens getekend’ ‘tekent’ de kunstenaar en is derhalve karakteristiek om te gebruiken voor de zuil voor Leo Schatz. De tekst weerspiegelt enerzijds de dramatiek in zijn leven en geeft de verwerking van zijn persoonlijke ervaringen weer in beeld en taal.
De grijstoon van het materiaal – ongekleurd beton – draagt tevens bij aan de gelaagdheid van met name deze spreuk in hoogreliëf.

MS

Foto

‘Kleur heeft een mens getekend’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Leo Schatz (1918-2014), was kunstschilder, tekenaar en dichter. Leo Schatz was actief lid van de socialistische AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) en deed in 1939 examen bij de Kunstnijverheidsschool (thans Rietveldacademie).
In de Tweede Wereldoorlog duikt Leo Schatz onder en werkt in het verzet door het vervalsen van documenten. Zijn ouders en tweelingbroer overleven de oorlog niet. Na de oorlog begint hij abstract te schilderen en in 1948 trouwt hij met Sonja Kopuit. Zij krijgen twee dochters: Henriëtte en Irma (1949-1984). Leo Schatz schildert en doceert aan de Rietveld Akademie. Zijn dochter Irma, ook schilderes en tekenares, sterft in 1984 aan een hart-longziekte.
Leo Schatz exposeert in de jaren negentig en tweeduizend in diverse musea en galeries, zoals het Singer Museum in Laren, Galerie Krikhaar, Amsterdam en het Cobra Museum in Amstelveen. Nadat in 2003 zijn vrouw Sonja Schatz-Kopuit overlijdt, begint hij ook met het schrijven van gedichten.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost