Skip to main content

Maak kunst van het leven
Nola Hatterman

In het jaar 1949 schilderde Nola Hatterman (1899-1984)  het doek met de voorstelling van een piëta, getiteld ‘Kruisafname van de zwarte Jezus’. Uit het leven van Nola Hatterman spreekt haar betrokkenheid en bijdrage aan de bewustwording en waardering van de schoonheid van de eigen etnische en culturele identiteit.
In dit licht is van Nola Hatterman de inspirerende uitspraak afkomstig om ‘van je leven een kunstwerk te maken’. Deze uitspraak heb ik als uitgangspunt genomen voor de figuratie van de zuil voor Nola Hatterman. De tekst heb ik veralgemeniseerd en ‘geabstraheerd’ naar een oproep of opdracht, die voor een ieder kan gelden: ‘Maak kunst van het leven’.

De spreuk wordt meerduidig, gaat over ‘kunst en leven’, ‘leven is een kunst’, ‘leven als kunst, kunst als leven’. Zo kan de zuil, die speciaal voor (het leven van) Nola Hatterman wordt opgericht, ook gezien worden als een opdracht aan het publiek, aan iedereen (- ongeacht huidskleur, ras en leeftijd -) om van het leven een kunstwerk te maken en met z’n allen de kunst van het leven te vieren.

Daarnaast sluit de zuil met figuratie inhoudelijk aan op de zuilenreeks en kan de uitspraak symbolisch zijn voor de aanleiding van het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’ en de thematiek van de erfenis twintigste eeuw.

MS

Foto

‘Maak kunst van het leven’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Nola Hatterman (1899-1984), was actrice en kunstschilder. Ze groeide op in de Watergraafsmeer aan de Middenweg 127, woonde in de Rivierenbuurt en in de Falckstraat. Vanaf 1919 nam zij als lid van de kunstenaarsgroep De Onafhankelijken deel aan talloze groepstentoonstellingen, o.a. met Carel Willink en Paul Citroen, zoals in het Stedelijk Museum, Amsterdam.
In 1953 vestigde zij zich als beeldend kunstenaar in Suriname. Nola Hatterman wijdde een groot deel van haar leven aan het kunstonderwijs in Suriname. Na haar dood in 1984 werd het naar haar vernoemde Nola Hatterman Instituut opgericht, later hernoemd tot Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo.
In stadsdeel Oost is sinds 1997 de Galerie Nola Hatterman gevestigd, in het gebouw van de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19-A, een galerie voor Surinaamse en Caraïbische kunst.
Hatterman benadrukte het inheemse en wilde het aangeboren schoonheidsideaal laten prevaleren boven het Europese of Westerse schoonheidsideaal.’
Kunstenaar Armand Baag (1941-2001) spreekt in het volgende citaat over Nola Hatterman: “Elk volk heeft recht op zijn eigen schoonheidsideaal en dat van de Afrikanen is ons ontnomen. Al vijftig jaar geleden trachtte Nola dat te herstellen. Zij vertelde de mensen hoe mooi ze zijn en niet te luisteren naar zulk soort onzin als dat hun mond te groot is of hun haar te kroes. Als je niet van jezelf houdt, kunnen anderen ook niet van je houden.”
De levensfilosofie van Hatterman, om ‘van je leven een kunstwerk te maken’ had als jongen diepe indruk op haar leerling Armand Baag gemaakt. (bron: ‘Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1900-1980’ (2003), pag. 269)
Een uitgebreide biografie van Nola Hatterman is te vinden op de website www.nolahatterman.com.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost