Skip to main content

Niks is voorbij alles gaat door
Marga Minco

Voor het kunstwerk voor schrijfster Marga Minco (1920-2023) heb ik een spreuk samengesteld door twee zinnen uit twee verschillende boeken van Marga Minco met elkaar te combineren. De spreuk bestaat uit ‘niks is voorbij’ en ‘alles gaat door’. Het eerste citaat is afkomstig uit ‘De Val’, dat is geschreven in 1983, het andere uit ‘Een leeg huis’, gepubliceerd in 1967.

Om artistieke redenen heb ik deze tekst voor de figuratie gekozen, die niet alleen passend kan zijn voor de zuil en de persoon, maar ook op meerdere manieren gelezen kan worden. De samengestelde spreuk ‘Niks is voorbij alles gaat door’ dekt de lading. In de thematiek van haar oeuvre gaat het om een beschrijving van het ‘trauma’ van aanhoudende oorlogsherinneringen. Als onderdeel van het kunstwerk wordt de spreuk meerduidig, voor velerlei interpretaties vatbaar, van alle tijden en voor alle tijden, voor iedereen.

De tegenstellingen ‘niks’ en ‘alles’, ‘voorbij’ en ‘doorgaan’ zijn in de spreuk met elkaar verenigd. ‘Niks is voorbij alles gaat door’ kan gezien worden als een variant op de filosofische uitspraak ‘panta rhei’; ‘alles beweegt’.

Bovendien is in de figuratie sprake van een herhaling, een doorlopend ‘continuüm’. Er wordt letterlijk twee keer hetzelfde gezegd. De betekenis van ‘Niks is voorbij’ is in feite gelijk aan ‘Alles gaat door’.

Het kunstwerk voor Marga Minco verwijst naar de vorige eeuw, en tegelijkertijd kunnen we de spreuk direct in verband brengen met vandaag – 2024, het jaar waarin het kunstwerk is geplaatst. Op de steen voor Marga Minco staat in wezen hetzelfde als ‘Wat is gebeurd, gebeurt weer’, ‘Nooit meer is nu’, maar dan met andere woorden. Van boven naar beneden – en in tegengestelde richting -, lezen we heen én terug in de tijd: ‘Door gaat alles voorbij is niks’ – ‘Niks is voorbij alles gaat door’.

MS

Foto

‘Niks is voorbij alles gaat door’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Marga Minco (1920-2023) was een Nederlandse schrijfster van ‘humoristische en absurdistische verhalen en suggestieve, sobere vertellingen’. Haar veel vertaalde oorlogskroniek ‘Het bittere kruid’ (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooftprijs.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost