Skip to main content

Tax free
Wally Tax

Wally Tax (1948-2005), frontman van de Nederlandse sixties band ‘The Outsiders’, en bekend als solo-artiest, behoort tot de lijst van de ‘Nederpophelden, pioniers van de popmuziek in Nederland 1960-1970’.

Een noemenswaardige anekdote uit het leven van Wally Tax, ‘the outsider in Amsterdam-Oost’: ‘’Tax overleed op 57-jarige leeftijd in zijn woning te Amsterdam. Na zijn dood vertelde een buurtbewoner dat Tax vaak een klein bedrag bij hen kwam ‘lenen’. Nooit een rond bedrag, maar immer het afgepaste bedrag dat hij tekort kwam om een biertje te kunnen kopen. De buurtbewoners waren aan deze vorm van artiestenbelasting gewoon geraakt en spraken onderling van “de Wally-taks”.

De tol, de prijs, de ‘taks’ loopt als een rode draad door het leven van Wally Tax. ‘Tax free’ is ook de titel van de plaat uit 1970. ‘Tax free’ is te vertalen als ‘belastingvrij’, maar kan natuurlijk ook in overdrachtelijke zin ‘vrij van de belasting’ betekenen. Met andere woorden; ‘bevrijding’ en ‘verlossing’. ‘Tax Free’ beschrijft Wally Tax. Wally Tax is opgestegen naar hogere sferen en verkeert nu in de belastingvrije zone, de ‘tax free area’.

Bovendien krijgt de figuratie ‘Tax free’ extra betekenis als we denken aan het verband tussen ‘tax free zone’ en ‘shopping area’, het winkelgebied in Oostpoort. ‘Tax free’ is met name in deze omgeving als onderdeel van het project ‘Erfenis Twintigste Eeuw’ op velerlei manieren te interpreteren en voor meerdere uitleg vatbaar.

MS

Foto

‘Tax free’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Wally Tax (1948-2005), was een Nederlandse zanger en componist. Wally Tax was zanger van de Amsterdamse band The Outsiders. Vrijwel alle hits van The Outsiders zijn gezongen in een even smeuïg als uniek Mokum-Engels. In 1968 ging het bergafwaarts met de band. Tax en de andere bandleden werden het niet eens over hoe de band zich muzikaal moest ontwikkelen en in 1969 ging de band uit elkaar. Tax richtte samen met Leendert Busch de band ‘Tax Free’ op, maar die samenwerking was geen lang leven beschoren. In de band zat onder andere John Cale. Ze maakten in 1970 één plaat, getiteld ‘Tax Free’.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost