Skip to main content

Voor de duur van de lectuur
Renate Dorrestein

De geselecteerde tekst ‘Voor de duur van de lectuur’ voor de zuil voor Renate Dorrestein (1954-2018) komt uit haar boek ‘Het geheim van de schrijver’ (2000). Met het boek geeft de schrijfster inzicht in ‘schrijf-processen en in de geheimzinnige werking van fictie’.

De zinsnede ‘voor de duur van de lectuur’ kan typerend zijn voor het ‘schrijverschap’ in het algemeen, en voor haar oeuvre in het bijzonder. Zoals met name in dit boek, waarin ‘schrijven over het schrijven’ een prominente rol speelt. Daarnaast of vooral, door de spreuk te verwerken in een kunstwerk, waar het letterlijk en figuurlijk gaat om het bekijken en ‘lezen’ van het kunstwerk, krijgt de tekst een zeer bijzondere gelaagdheid dat allerlei vragen oproept.
Wat wordt bedoeld met een kunstwerk, waarop staat geschreven ‘Voor de duur van de lectuur’? En, hoe ‘rijmt’ de figuratie van deze zuil met de spreuk op een andere zuil die er vlakbij staat? Het is maar hoe je het bekijkt, het is maar hoe je het ziet.
In de gekozen opeenvolging van de zuilen wordt als het ware doelbewust een ‘meerduidig’, ‘dubbelzinnig’ en ‘tegenstrijdig’ poëtisch verband beoogd, waarvan bovenstaande combinatie een treffend voorbeeld levert: ‘Voor de duur van de lectuur’ en ‘Het was altijd al zo’.

MS

Foto

‘Voor de duur van de lectuur’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Renate Dorrestein (1954-2018), was schrijfster. Als romancier debuteerde Dorrestein in 1983. In 1993 ontving Dorrestein de Annie Romeinprijs voor haar hele werk. In 1997 schreef ze het Boekenweekgeschenk ‘Want dit is mijn lichaam’ en in 2008 verscheen haar Boekenweekessay ‘Laat me niet alleen’.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost