Graag laten staan aub dank
Cecilia van Vliet-Lichtveld

Cecilia van Vliet-Lichtveld (1923-2018) was kinderboekenschrijfster en actrice. De zuil met de figuratie ‘Graag laten staan aub dank’ is geïnspireerd op haar woorden uit een interview, gefilmd in 2010 in Huize Frankendael, waar zij van 1957 tot 2005 heeft gewoond: ‘Cecilia van Vliet-Lichtveld, laatste bewoner van Frankendael’.

Aan het eind van het gesprek over haar herinneringen aan haar verblijf in Frankendael, spreekt ze over het huis de volgende lovende woorden: ’Ik hoop dat het heel lang mag blijven staan’.
‘Blijven staan’ en ‘bestaan’ liggen qua klank en betekenis dicht bij elkaar. Zo verwijst de zuil tevens naar Frankendael als belangrijk cultureel trefpunt in Amsterdam-Oost door de jaren heen, waar Cecilia van Vliet-Lichtveld in geuren en kleuren over vertelt.

Maar ook ontstaat er een direct verband tussen het kunstwerk aan de kade en de locatie zelf, waarvoor het publieke kunstwerk speciaal is gemaakt; een ‘site-specific’ kunstwerk. ‘Graag laten staan aub dank’ wordt een ‘meerduidige’ uitspraak over kunst, die voor onbepaalde tijd is geplaatst in de openbare ruimte.
Het is een zuil uit de reeks zuilen van het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’, gegoten in beton, ‘gewichtig’ en ‘lichtvoetig’ tegelijk. ‘Graag laten staan aub dank’ kan, net zoals bijvoorbeeld ‘aan allen van goede wil’, waarmee het wordt gecombineerd, een ludiek commentaar zijn of de artistieke reactie op wat het publiek af en toe uitroept: ‘Is dit kunst of kan het weg?’

MS

Foto

‘Graag laten staan aub dank’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Cecilia van Vliet-Lichtveld (1923-2018) was kinderboekenschrijfster en actrice. Van 1957 tot 2005 heeft Cecilia van Vliet-Lichtveld in Huize Frankendael aan de Middenweg gewoond. Zij was tevens de laatste bewoonster van Frankendael.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost