Skip to main content

Met een fakkel en een vlag
Elias Smalhout

In een illustratie van grafisch kunstenaar Elias Smalhout (1889-1939), afkomstig uit de collectie van het Joods Historisch Museum, is een leuze te lezen, die het politieke elan en de beeldende ‘agitprop’-werkzaamheden van Elias Smalhout dekt: ‘Met een fakkel en een vlag’.

Er is een overeenkomst tussen ‘een fakkel’ en ‘een vlag’ met de functie van het kunstwerk zelf. De verzameling objecten in de openbare ruimte van Oostpoort belicht en vestigt de blik van de voorbijganger op de erfenis van de twintigste eeuw.
Elk kunstwerk (in de openbare ruimte) is in wezen te vergelijken met ‘een fakkel’ en ‘een vlag’. Voor de kunst wordt een fakkel opgestoken en de vlag gehesen. Het kunstwerk brengt ‘met een fakkel en een vlag’ een hulde aan de kunst.

MS

Foto

‘Met een fakkel en een vlag’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Bron figuratie

Collectie: Joods Historisch Museum, Amsterdam

Biografie

Elias (Elie) Smalhout (1889-1939) was van zijn zestiende tot zijn dertigste diamantbewerker en richtte zich daarna op de tekenkunst en de grafische technieken. Smalhout verenigde kunst en propaganda in zijn ontwerpen voor affiches, spandoeken, borden, banieren en vlaggen voor met name de verkiezingscampagnes van de SDAP. Daarnaast maakte hij onder andere gebrandschilderde ramen en verzorgde illustraties, die verschenen in socialistische vakbondsbladen en Joodse periodieken.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost