Skip to main content

Op weg naar het einde
Gerard Reve

Voor de zuil voor zelfbenoemd ‘volksschrijver’ en dichter Gerard Reve (1923-2006) heb ik de bekende titel van zijn roman uit 1963 gekozen: ‘Op weg naar het einde’. Het is klassiek proza in de vorm van brieven, die doen denken aan dagboekfragmenten. De titel is kenmerkend voor de thematiek van Reve: ‘eenzaamheid’, ‘zinloosheid’, ‘Dood, God en Liefde’.
‘Op weg naar het einde’ is een pregnant voorbeeld van de ironische en cynische ondertoon in het schrijverschap van Gerard Reve.
Het proces van beweging naar stilstand in de titel ‘Op weg naar het einde’ refereert tevens aan de positie van de zuilen in de reeks. In opeenvolging visualiseren ze samen het begin en eind van de ‘tijdbalk’ van de ‘erfenis van de twintigste eeuw’.

MS

Foto

‘Op weg naar het einde’, zuil, 80cm x 80cm x 40cm.

Biografie

Gerard Reve (1923-2006), geboren als Gerard Kornelis van het Reve, was schrijver en dichter. Met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot ‘De Grote Drie’ van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend. Reve publiceerde onder andere de romans ‘De avonden’, ‘Nader tot U’ en ‘Op weg naar het einde’.

Kunstwerk: U Bevindt Zich Hier
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Materiaal: beton
Afmeting: (lxbxh) 80cm x 80cm x 40cm
Project: Erfenis van de Twintigste Eeuw
Realisatie en oplevering: 2019
Locatie: Oranje Vrijstaatkade, Oostpoort, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost